Ciasto na wiosnę z jogurtem i…

Opublikowano: 6 czerwca, 2025Wydanie: Medicus (2025) 06-07/2025Dział: 2 min. czytania

Nareszcie wiosna, zaczęły się pojawiać wiosenne owoce i warzywa. I z nich chcę dzisiaj skorzystać. O tej porze roku królują truskawki. To prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Zawierają witaminy: C, B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (niacynę), B6, B9 (kwas foliowy) oraz witaminy A, E i K. Spośród mikroelementów w swoim składzie mają: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz kwasy tłuszczowe nasycone. Co bardzo ważne, truskawki odznaczają się niskim indeksem glikemicznym (IG=40). Zawierają fruktozę metabolizowaną bez udziału insuliny, dlatego mogą się nimi delektować także osoby chore na cukrzycę. Truskawki mogą redukować ciśnienie tętnicze i obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Drugim owocem, a raczej warzywem deserowym jest rabarbar, czyli rzewień, który obejmuje około 60 gatunków występujących w subtropikalnej i umiarkowanej Azji. Siostrzany jest dla niego szczaw. Okazałe byliny rabarbaru osiągają do 3 m wysokości. Rabarbar stanowi deserową klasykę, mimo że jest 100-procentowym warzywem. Nasz bohater jest źródłem takich witamin, jak: A, C, E, a także minerałów: potasu, magnezu i żelaza. Jednak ze względu na zawartość kawasu szczawiowego powinny go unikać osoby, które borykają się z chorobami nerek oraz reumatyzmem. Ale ilości, które zaproponuję, na pewno nikomu nie zaszkodzą. Do roboty więc.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (lub stewii)
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300-400 g obranych łodyg rabarbaru
  • 300-400 g truskawek

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej 60 g masła
  • 60 g cukru

Wykonanie:

Miksujemy w misce jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt i olej. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Obieramy rabarbar i kroimy w kostkę około 2 cm. Truskawki szypułkujemy. Kawałki rabarbaru i truskawki obtaczany w mące ziemniaczanej. Ciasto przekładamy do formy (korzystałem z tortownicy wysmarowanej masłem). Na wierzchu układamy truskawki i rabarbar. Warstwę owocową pokrywany kruszonką. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st. Wyjmujemy po zrumienieniu.

Serwujemy ciepłe z kubkiem mleka lub na zimno z dobrą kawą.

Smacznego i udanych wakacji!

Dariusz Hankiewicz
Przewodniczący Komisji Kultury LIL