Ciasto na wiosnę z jogurtem i…
Nareszcie wiosna, zaczęły się pojawiać wiosenne owoce i warzywa. I z nich chcę dzisiaj skorzystać. O tej porze roku królują truskawki. To prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Zawierają witaminy: C, B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (niacynę), B6, B9 (kwas foliowy) oraz witaminy A, E i K. Spośród mikroelementów w swoim składzie mają: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz kwasy tłuszczowe nasycone. Co bardzo ważne, truskawki odznaczają się niskim indeksem glikemicznym (IG=40). Zawierają fruktozę metabolizowaną bez udziału insuliny, dlatego mogą się nimi delektować także osoby chore na cukrzycę. Truskawki mogą redukować ciśnienie tętnicze i obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Drugim owocem, a raczej warzywem deserowym jest rabarbar, czyli rzewień, który obejmuje około 60 gatunków występujących w subtropikalnej i umiarkowanej Azji. Siostrzany jest dla niego szczaw. Okazałe byliny rabarbaru osiągają do 3 m wysokości. Rabarbar stanowi deserową klasykę, mimo że jest 100-procentowym warzywem. Nasz bohater jest źródłem takich witamin, jak: A, C, E, a także minerałów: potasu, magnezu i żelaza. Jednak ze względu na zawartość kawasu szczawiowego powinny go unikać osoby, które borykają się z chorobami nerek oraz reumatyzmem. Ale ilości, które zaproponuję, na pewno nikomu nie zaszkodzą. Do roboty więc.
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru (lub stewii)
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 330 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300-400 g obranych łodyg rabarbaru
- 300-400 g truskawek
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej 60 g masła
- 60 g cukru
Wykonanie:
Miksujemy w misce jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt i olej. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Obieramy rabarbar i kroimy w kostkę około 2 cm. Truskawki szypułkujemy. Kawałki rabarbaru i truskawki obtaczany w mące ziemniaczanej. Ciasto przekładamy do formy (korzystałem z tortownicy wysmarowanej masłem). Na wierzchu układamy truskawki i rabarbar. Warstwę owocową pokrywany kruszonką. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st. Wyjmujemy po zrumienieniu.
Serwujemy ciepłe z kubkiem mleka lub na zimno z dobrą kawą.
Smacznego i udanych wakacji!
Dariusz Hankiewicz
Przewodniczący Komisji Kultury LIL