Sałatka z serami…

Opublikowano: 5 lutego, 2018Wydanie: Medicus (2018) 01-02/2018Dział: , 1,9 min. czytania

Dariusz Hankiewicz

Karnawał w pełni. Niektórzy z Czytelników mieli do mnie żal, że „takie tłustości na świąteczny stół zaproponowałem”, dlatego teraz, niejako dla równowagi, zaproponuję coś lżejszego: dla jednych będzie to dodatek, dla innych danie główne. Po prostu „sałatkę z witaminami”, których tak nam potrzeba zimą.

Składniki

  • 300-400 dag mieszanki różnych sałat; proponuję: rukolę, sałatę lodową, masłową i rzymską, a także roszponkę (sałata to m.in. luteina i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze indole, kwas foliowy i witaminy B, E i C, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne. No i jest niskokaloryczna).
  • 2-3 rodzaje serów:

ja preferuję gorgonzolę, ser kozi (półmiękki), biały wędzony (ser kozi to skarbnica białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A, a także mikroelementów: gorgonzola, czyli podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy, pochodzący z północnych Włoch, nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B i zawiera penicylinę – naturalny antybiotyk. To dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo (wbrew pozorom) łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób. No a biały wędzony ser – hm! symfonia smaku)

  • 2 średnie (upieczone) czerwone buraki
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1 świeży pomidor (choć niekoniecznie o tej porze roku)
  • 1 garść pestek z dyni
  • 1 garść pestek ze słonecznika
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek bardzo dobrej oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki bardzo dobrego octu balsamicznego (gęstego).

Wykonanie:

Buraki (wystudzone i obrane) pokroić w drobną kostkę ok. 1,5 cm. Dodać poszarpaną sałatę i wymieszać. Dodać porwany rękami ser (łącznie ok. 300 dag) oraz pokrojone suszone pomidory (ewentualnie w drobne cząstki pomidor bez skóry). Całość polać oliwą i octem balsamicznym, lekko wymieszać, posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami i orzechami (drobno posiekanymi), a następnie odstawić na 10-15 minut do lodówki. A potem …smacznego (proponuję serwować z grzankami z żytniego lub razowego chleba, natartymi ząbkiem czosnku).

Dariusz Hankiewicz