Potrawka z pieczarkami i… czymś jeszcze

Opublikowano: 15 października, 2024Wydanie: Medicus (2024) 10/2024Dział: 2,3 min. czytania

Wakacje bezpowrotnie minęły. Kończy się lato, ale dzięki temu mamy różnorodność warzyw, no i… grzyby. To one będą dzisiaj naszym bohaterem. Ponieważ wokół susza i w lasach trudno o prawdziwki, czy podgrzybki proponuję zastąpić je pieczarkami.

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. Wbrew dawnym stwierdzeniom nie są bezwartościowe pod względem odżywczym. Obecnie są one bardzo popularne i łatwo dostępne, jednak jeszcze w XVI wieku biała odmiana uchodziła za rarytas i trafiała tylko na stoły najzamożniejszych. Najbardziej znana jest pieczarka biała o niewielkich rozmiarach i bardzo jasnych kapeluszach oraz brązowa pieczarka „portobello”, która osiąga większe rozmiary, ma dużo ciemniejszy kolor, intensywny smak i jest bardziej mięsista od tradycyjnej odmiany.

Pieczarki zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych na przykład lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości pieczarek. Można je smażyć piec i gotować albo marynować. Ponadto bez przeszkód można spożywać pieczarki nawet na surowo. Skoro już je mamy, to do roboty.

Składniki:

  • 250 – 300 g dużych pieczarek
  • 300 g surowego wędzonego boczku
  • 250 g podsuszanej kiełbasy
  • 1 duży por
  • 2/3 dużej czerwonej papryki
  • 2/3 dużej żółtej papryki
  • 2/3 dużej zielonej papryki
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 200 g koncentratu pomidorowego (dobrego)
  • 1 puszka marchewki z groszkiem (konserwowej)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ! łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 duże ząbki czosnku szczypta soli
  • Inne przyprawy (po spróbowaniu) według uznania, np. cząber i bazylia

Wykonanie:

Masło rozpuścić na patelni i dodać olej. Pokroić pora w plasterki ok 0,5 cm (białą i zieloną część) i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Odebrać z patelni do rondla. Pokroić boczek w kostkę 1 cm. Podsmażyć do miękkości na lekko brązowy kolor. Odebrać do rondla. Podobnie zrobić z kiełbasą krojąc wcześniej na cienkie plasterki. Odebrać do rondla. Pieczarki pokroić na plastry ok 1 cm i oprószyć solą. Podsmażyć na złoty kolor. Odebrać do rondla. Rondel postawić na ogniu i dodać pomidory pelati. Dodać pokrojony drobno czosnek. Wymieszać dodać koncentrat pomidorowy, pieprz i sos sojowy. Lekko obsmażyć pokrojone w paski lub kwadraty papryki i dodać do rondla z połową pozostałego na patelni tłuszczu. Dodać sos sojowy i marchewkę z groszkiem. Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 15 minut stale mieszając. Gdyby potrawka była zbyt gęsta, dodać troszkę wody. Podawać na gorąco z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami.

Smacznego
Dariusz Hankiewicz
Przewodniczący Komisji Kultury LIL