Kłębuszki z niespodzianką
Dzieci, co dziś chcecie na obiad? – Mielone i buraczki !!! Oto najczęstsza odpowiedź naszych milusińskich. A może by tak jakąś wariację na temat „mielonego”? No właśnie, oto ona:
Składniki:
- 60–75 dag mieszanego mięsa mielonego (najlepiej wołowina, wieprzowina i kurczak)
- 2–3 czubate łyżki bułki tartej
- 2–3 łyżki gęstego majonezu
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- 20 dag pieczarek
- 10 dag żółtego sera (np. salami lub innego ostrego, może być pleśniowy np. gouyere) w kawałku
- 1–2 ząbki czosnku
- świeży koperek
- sól, pieprz, vegeta/jarzynka, pieprz biały
- gotowe ciasto francuskie (1 opakowanie)
- 1 całe roztrzepane jajko do posmarowania kulek
- ok. 1 litra bulionu
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną soli. Dodać marchewkę startą na średnich oczkach. Chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i wystudzić. Pokroić w plasterki pieczarki i z niedużą ilością soli obsmażyć na złoty kolor i wystudzić, a następnie posiekać.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać majonez, bułkę tartą, usmażoną cebulę z marchewką, pieczarki, posiekany koperek (wg uznania), zmiażdżony w prasce czosnek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na równe porcje i formować kulki. (Na jedną kulkę około 10 dag farszu). Ser pokroić w kostkę 1 x 1 cm i wkładać do środka każdej kulki. Następnie kulki obgotować w gorącym bulionie przez około 10 minut. Ciasto francuskie pociąć na cieniutkie paseczki (ok. 1 cm). Paseczkami owinąć wystudzone mięsne kulki. Całość posmarować „roztrzepanym” jajkiem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 15–20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Mięsne kulki doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno z ryżem i czerwonym winem (oczywiście tego ostatniego nie serwujemy milusińskim).
Smacznego!
Dariusz Hankiewicz