Rumowe „ślimaczki”

Opublikowano: 31 października, 2015Wydanie: Medicus (2015) 11/2015Dział: , 1,8 min. czytania
Dariusz Hankiewicz

Dariusz Hankiewicz

Jesień, za oknem chłodno. Przydałoby się „coś” do kawy lub herbaty. Jest zimno, do sklepu trzeba się ubierać, a na dodatek właśnie zaczęło padać. Proponuję alternatywę „na szybko”. Produkty znajdą się w każdej kuchni i… barku. A oto przepis na szybkie (ok. 30 minut) ciasteczka rumowe.

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru (jak nie mamy można zmielić zwykły)
  • 20 dag masła śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 25–30 ml ciemnego rumu (ostatecznie jakikolwiek)
  • oraz szczypta soli

Wykonanie:

11-03 ciastka cmykMąkę i cukier puder przesiać na stolnicę (robimy to dla lepszego połączenia składników i „napowietrzenia mąki”, mąka nabiera powietrza i ciasto, które z niej zrobimy, będzie pulchniejsze i lżejsze). Zrobić „kopczyk z dołkiem” i wbić żółtko. Dodać szczyptę soli i pokrojone miękkie masło – zagnieść szybkimi ruchami ciasto i pod koniec dodać rum. Zawinąć w ściereczkę i włożyć na 20 min do lodówki (lub za okno, przecież jest zimno). Następnie ciasto wykładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy i formujemy z niego wałeczek grubości ok. 1 cm. Odcinamy kawałki dł. ok. 20 cm i zawijamy na oprószonej mąką stolnicy, jak… „ślimaczki”, lub w dowolny ulubiony kształt. Pieczemy na blasze posmarowanej tłuszczem, lub na papierze do pieczenia (ja wolę ten ostatni) w piekarniku w temperaturze ok. 170–180 st. przez 10 minut na złoty kolor.

W wersji LUX możemy gorące, wyjęte z pieca ciasteczka poglazurować własnoręcznie zrobionym lukrem! Skład: 1 białko + łyżka czubata cukru pudru. Utrzeć „do białości” w misce. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny lub limonki. Wymieszać i nakładać pędzlem na gorące ciasteczka.

Dla specjalnych łasuchów można je polać białą lub ciemną czekoladą rozpuszczoną w „łaźni wodnej” (co to jest lekarzom tłumaczyć nie muszę), ale tuż-tuż po upieczeniu. Podawać wystudzone. Ja przed podaniem małym rozpylaczem „od spodu” spryskuję rumem same ciasteczka. Są wtedy fenomenalnie aromatyczne!!! (oczywiście dla dorosłych).

Dariusz Hankiewicz