Wampirki na słodko
Sezon grillowy w pełni. Ale przecież do grilla wypadałoby na deser podać coś słodkiego. Ale kto by tam siedział w kuchni przy piekarniku?! Proponuję więc coś na „ szybko” z wykorzystaniem …naszych gości. Kiedy moja żona zrobiła ten przysmak pierwszy raz, nadałem mu nazwę „wampirki” i tak już zostało. A teraz „wampirki” są częstymi bywalcami w naszym domu, kiedy pojawiają się niespodziewani goście. Ale do rzeczy.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 serki waniliowe homogenizowane
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kostki smalcu
- 2 łyżki czystej wódki albo łyżeczka spirytusu
- Cukier puder do posypania „wampirków”.
Wykonanie:
Zmiksować jajka, serki, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać alkohol. W garnku roztopić smalec. Nakładać ciasto łyżką do smażenia, zdejmując drugą łyżką, nieco nad powierzchnią tłuszczu, tak, by zrobiły się… zęby, ja u wampira (stąd właśnie nazwa „wampirki”). Smażyć na mocno złoty kolor z obu stron. Odłożyć następnie na ręcznik papierowy do obcieknięcia i na miskę. Oprószyć ciepłe cukrem pudrem. A do czego potrzebni będą goście – zapytacie? Oczywiście do jedzenia ich na ciepło.
Smacznego!
Dariusz Hankiewicz