Wampirki na słodko

Opublikowano: 24 maja, 2017Wydanie: Medicus (2017) 05/2017Dział: , 1,2 min. czytania
Dariusz Hankiewicz

Dariusz Hankiewicz

Sezon grillowy w pełni. Ale przecież do grilla wypadałoby na deser podać coś słodkiego. Ale kto by tam siedział w kuchni przy piekarniku?! Proponuję więc coś na „ szybko” z wykorzystaniem …naszych gości. Kiedy moja żona zrobiła ten przysmak pierwszy raz, nadałem mu nazwę „wampirki” i tak już zostało. A teraz „wampirki” są częstymi bywalcami w naszym domu, kiedy pojawiają się niespodziewani goście. Ale do rzeczy.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 serki waniliowe homogenizowane
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kostki smalcu
  • 2 łyżki czystej wódki albo łyżeczka spirytusu
  • Cukier puder do posypania „wampirków”.

wampirki-cmyk

Wykonanie:

Zmiksować jajka, serki, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać alkohol. W garnku roztopić smalec. Nakładać ciasto łyżką do smażenia, zdejmując drugą łyżką, nieco nad powierzchnią tłuszczu, tak, by zrobiły się… zęby, ja u wampira (stąd właśnie nazwa „wampirki”). Smażyć na mocno złoty kolor z obu stron. Odłożyć następnie na ręcznik papierowy do obcieknięcia i na miskę. Oprószyć ciepłe cukrem pudrem. A do czego potrzebni będą goście – zapytacie? Oczywiście do jedzenia ich na ciepło.

 

Smacznego!

Dariusz Hankiewicz