Krem z zielonych szparagów z grzankami

Opublikowano: 10 czerwca, 2015Wydanie: Medicus (2015) 06-07/2015Dział: , 3,1 min. czytania
Dariusz Hankiewicz

Dariusz Hankiewicz

Dzisiaj zapraszam na danie, które dzięki temu, że staliśmy się „europejczykami” , mogło zagościć na naszych stołach Dlaczego „europejczykami”? –  zapytacie. Otóż  chodzi tu o podstawowy składnik dania czyli szparagi. Kiedyś prawie nieosiągalne, a jeśli już, to jako danie w drogich restauracjach. A  dzisiaj jesteśmy jednym z jego czołowych  producentów i eksporterów .Na bazarze i w sklepach możemy je kupić w sezonie za kilka złotych .A dlaczego warto kupić i jeść to „danie królów”? Zacznijmy od tego. że znane są w kuchni już od  4,5 tysiąca lat temu. Ich zdecydowanymi entuzjastami byli Rzymianie. Szparagi uchodziły wówczas za szczególny przysmak. Sama nazwa wywodzi się jednak od greckiego słowa „asparagus” – młody pęd . Z Włoch szparagi wyruszyły na podbój Europy. Nie był to jednak podbój błyskawiczny Na przełomie XVIII w. dotarły wreszcie do Polski I wtedy były już na stołach rarytasem . Szparagi uważane są za silny…. afrodyzjak, zawierający substancje pobudzające libido. A poza tym, szparagi są źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Zawierają duże ilości białka – glutationu , który odgrywa ważną rolę w zwalczaniu m. in. nowotworów i choroby Alzheimera. Poza tym są niskokaloryczne: 100 g to tylko 18 kcal! Najbardziej popularne są szparagi białe, które swój kolor uzyskują poprzez uprawianie w specjalnych kopcach. Szparagi zielone swój kolor zawdzięczają dużemu nasłonecznieniu I tych właśnie  użyjemy dzisiaj do przygotowania naszego dania Miedzy innymi  dlatego, że nie trzeba ich obierać . Tak więc do dzieła.

 

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

200g ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
2 pory ( tylko biała cześć)
2 ząbki  czosnku
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1/3 łyżeczki cukru
 3 szklanki  bulionu drobiowego lub jarzynowego
 3 łyżki śmietanki jogurtowej 10% ; (30% opcjonalnie)
  ½ piersi z kurczaka

 kilkanaście listków bazylii

 gałka muszkatołowa 

 sos sojowy ciemny

 2-3  kromki razowego chleba

Przygotowanie:

Odciąć twarde, jasne końce szparagów. Zielone łodygi dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (szczególnie sprawdzić czy główki nie mają w środku piasku).Pozostawić kila dłuższych główek z łodyżką. W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojonego na plasterki pora (około 4 minuty),dodać pokrojoną w drobne paseczki pierś kurczaka , wcześniej skropioną sosem sojowym, pod koniec dodać pokrojony na plasterki czosnek. Wlać bulion i z dodanymi w  pokrojone w drobna kostkę ziemniakami i gotować do miękkości Obsmażyć  pokrojone na 2-3 centymetrowe kawałki szparagi przez około 4 minuty, doprawiając białym pieprzem, solą i cukrem.. Dodać do garna i gotować przez około 4 minuty aż szparagi zmiękną. W połowie gotowania dodać listki bazylii Wyjąc ugotowane kawałki kurczaka  z zupy i kilka główek szparagów .Zupę zmiksować na krem. Następnie pod koniec dodać 3-4 łyżki śmietany( opcjonalnie ) oraz kurczaka  oraz dwie szczypty startej gałki muszkatołowej . Kromki chleba obsmażyć na prawie suchej patelni i natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku i położyć jeszcze na  patelnie na 15-20 sekund. Podajemy gorącą, udekorowaną małym kleksem ze śmietany i główkami szparagów  z gorącymi grzankami.

Uwaga zupę można przygotować bez kurczaka ( dla wegetarian). I tak jest daniem jednogarnkowym, bardzo sytym wbrew pozorom.

Smacznego Dariusz Hankiewicz