Coś schrzanionego, czyli… zupa chrzanowa

Opublikowano: 9 kwietnia, 2025Wydanie: Medicus (2025) 04/2025Dział: 2,5 min. czytania

Przed nami Święta Wielkiej Nocy. A jeśli Wielkanoc, to oczywiście jajka i żur albo barszcz biały. Ale tym razem chcę Wam zaproponować inną zupę na święta. Oczywiście z jajami i chrzanem. Będzie to zupa chrzanowa.

Znana jest w Polsce od ponad 200 lat. Początkowo była to zupa biała z jajkiem, zagęszczana mąką, a chrzan dodawano do niej tylko w niektórych regionach. W kolejnych latach zupa ta zyskała popularność, i to w różnych wersjach. Dziś zupa chrzanowa z jajkiem i ziemniakami to jedno z najpopularniejszych dań… wigilijnych. Ale proponuję Wam ją, z pewną modyfikacją, na wielkanocne śniadanie.

Zupa chrzanowa z jajkiem i ziemniakami to danie pełne składników odżywczych. Zawiera duże ilości błonnika, witamin C, A oraz z grupy B. Jest również źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

Chrzan to wieloletnia roślina pochodząca z Rosji, Europy Południowej i Azji Zachodniej, dziś rosnąca właściwie na całym świecie. Jest byliną z rodziny roślin kapustowatych. O jego aromacie, zapachu i smaku pisać nie muszę. Chrzan zawiera witaminę C rozpuszczalną w wodzie. Kryje w sobie również substancje, takie jak izotiocyjanian i synigryna, które wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają nowotworom. Mieści w sobie znaczącą ilość witaminy B i składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, sód, żelazo, cynk, mangan, wapń, miedź i magnez.

Zbiór korzeni chrzanu odbywa się późną jesienią – pod koniec października lub w listopadzie. Liście natomiast zrywa się wcześniej – wiosną lub wczesnym latem. Jesienią ucieramy go (płacząc) w naszych kuchniach i podajemy na świąteczny stół ze śmietaną lub z buraczkami jako ćwikłę. A na wiosnę? Oto moja propozycja.

Składniki:

  • 1,25 l wody
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g wędzonych żeberek
  • 2 białe surowe kiełbaski 1 duża marchew
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 selera
  • 10-12 cm białej części pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki otartego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mocnego tartego chrzanu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na oliwie podsmażyć przez 4-5 minut pokrojone drobno warzywa (bez ziemniaków i czosnku). Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, przyprawy, żeberka, pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbaski i całość zagotować. Wyjąć boczek, żeberka i kiełbaski. Gotować na wolnym ogniu do 15 minut. Dodać zmiażdżony czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 15 minut. Odstawić z ognia. Ostygnięte zblendować na gładko. Doprawić majerankiem i chrzanem. Doprowadzić do wrzenia, dodać kiełbaski (mogą być pokrojone w plasterki), boczek i mięso z żeberek. Dodać śmietanę. Zamieszać i zdjąć z ognia. Serwować w miseczkach, z jajami na twardo pokrojonymi w połówki lub ćwiartki.

Smacznego i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy!

Dariusz Hankiewicz
Przewodniczący Komisji Kultury LIL