Krem z borowików z niespodzianką

Opublikowano: 4 listopada, 2025Wydanie: Medicus (2025) 11/2025Dział: 2,3 min. czytania

Borowik szlachetny, bo on będzie naszym bohaterem dnia, jak wszystkie grzyby charakteryzuje się niską kalorycznością i sporą zawartością białka. Grzyby mają też niski indeks glikemiczny.

A np. prawdziwek dostarcza nam także pewnych ilości fosforu, żelaza, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. Pamiętajmy jednak, aby zbierając grzyby, wybierać miejsca poza sąsiedztwem ruchliwych ulic i autostrad, bo negatywną cechą borowika jest fakt, że kumuluje także metale ciężkie. Z minusów dodam, że borowiki szlachetne zawierają chitynę – związek, który jest ciężkostrawny – i dlatego nie powinny być spożywane przez osoby starsze i dzieci. Ale raz na jakiś czas…

Borowik szlachetny na naszych słowiańskich ziemiach znany i doceniany jest od kilkuset lat. Był nieodłącznym elementem kuchni szlacheckiej i magnackiej. Obecnie w sezonie można kupić grzyby świeże, a poza sezonem także suszone lub mrożone. Prawdziwki nadają się do wykorzystywania zarówno jako główny składnik potrawy, jak i jako przyprawa wzbogacająca smak dania. Więc do dzieła.

Składniki:

  • 250 g borowików świeżych (albo suszonych 150 g)
  • 650-750 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula – najlepiej cukrowa
  • 2 pietruszki
  • 1/5 selera
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia,
  • opakowanie oliwek zielonych marynowanych (ok. 250-300 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie grzanki do podania

Wykonanie:

Świeże grzyby oczyść i umyj.

Osusz na ręczniku papierowym.

Jeśli masz grzyby suszone, namocz je w wodzie tak, aby wszystkie były zanurzone. Najlepiej na noc. Pokrój cebulę, seler i pietruszkę w drobną kostkę. Rozgrzej tłuszcz w głębokiej patelni, zeszklij warzywa. Następnie dodaj pokrojone w kostkę grzyby i całość duś przez około 10-15 minut, mieszając. Do garnka wlej bulion, dodaj produkty z patelni i całość gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, następnie zestaw garnek z ognia i zblenduj całość blenderem typu „żyrafa”. W trakcie blendowania dodawaj śmietanę, oczywiście zahartowaną (wcześniej połącz ją w szklance z 2-3 łyżkami gorącego wywaru). Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i bazylią oraz sosem sojowym.

Następnie odcedź oliwki. Do miseczki dodaj oliwę, posiekany drobno czosnek i bazylię. Zalej olejem, wymieszaj i odstaw na pół godziny najlepiej do lodówki.

Rozgrzej patelnię grillową i przesmaż oliwki, bez mieszania, aż pokażą się na nich brązowe, ale delikatne „przypalenia”.

Zupę nalewaj do kokilek i na wierzchu ułóż oliwki (dla tych, którzy nie lubią oliwek: zamiast nich mogą być grzanki z bułki obsmażonej na suchej patelni).

Dariusz Hankiewicz
Przewodniczący Komisji Kultury LIL