Kotleciki wegetariańskie w tureckim stylu
Lato pomału odchodzi. Było bardzo ciepłe. Grillowanie stało się zapewne koronnym sportem urlopowym. Tak więc dzisiaj o żadnych mięsiwach. Proponuję danie zainspirowane kuchnią turecką. W niej często używa się zmienników mięsa pod postacią kaszy bulgur czy kuskus oraz soczewicy. I to tej rzadziej spotykanej w naszej kuchni, czyli czerwonej. Soczewica to bardzo stare warzywo.
Uważa się, że była ona składnikiem diety człowieka już od czasów neolitu. Wyróżnia się soczewicę czerwoną, brązową, zieloną, żółtą i czarną. Obecnie soczewica czerwona jest produkowana w Ameryce i Kanadzie, a także we Francji i w Afryce Północno-Zachodniej, a najbardziej znaczące ilości tej rośliny są uprawiane w: Etiopii, Turcji, Iranie, północnym Pakistanie i Chinach, południowej Australii i Indiach. Tak czy inaczej liderem jest Kanada.
Ponadto jedną z wielu zalet soczewicy czerwonej jest jej stosunkowo szybki czas gotowania. Stanowi źródło białka, błonnika oraz kompleksu witamin z grupy B, w tym witaminy B6, kwasu pantotenowego i tiaminy. Jest również bardzo dobrym źródłem żelaza. Zawiera izoflawony, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające i pomagają we wzmacnianiu odporności. Wśród roślin strączkowych odznacza się niską wartością kaloryczną, co nie jest bez znaczenia dla osób będących na diecie.
Składniki:
- 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 3 szklanki wody
- 150 g małych pieczarek
- 1 duża cukrowa cebula
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 3-4 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartej bułki sól do smaku
Wykonanie:
Soczewicę gotować (co jakiś czas mieszając) w wodzie (przez około 15 minut). Po odstawieniu z ognia dosypać kaszę kuskus i dobrze wymieszać. Rozgrzać masło i obsmażyć oprószone solą i pokrojone w ćwiartki pieczarki (aż odparuje z nich woda). Wyjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli na koniec dodać koncentrat pomidorowy, utarty w moździerzu kumin, estragon i czerwoną paprykę, po czym chwilę wszystko podsmażyć, mieszając, i dodać do soczewicy. Wszystko dobrze wymieszać w misce.
Dodać pieprz i sos sojowy oraz rozgnieciony czosnek, ewentualnie dosolić do smaku. Pozostawić do ostygnięcia. Wbić jajka i wyrobić na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formować kulki o średnicy 8-9 cm i spłaszczać je na desce. Delikatnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Podawać z warzywami i dresingiem z jogurtu i czosnku na ciepło lub zimno.
P.S. W kuchni tureckiej często zamiast kaszy kuskus wykorzystuje się kaszę bulgur.
Smacznego!