Apfelstrudel… inaczej
Mamy jesień, czyli porę, kiedy królują jabłka i gruszki. Idealnie pasują do niemieckiego ciasta apfelstrudel z użyciem ciasta filo. Nazwa ciasta filo pochodzi z języka greckiego, a phyllo oznacza „liść”. I rzeczywiście ciasto filo przypomina listki. To bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. Wszystkie książki kucharskie podają, że zrobienie go to trudne zadanie. A ja proponuje wam prosty, choć nieco pracochłonny przepis.
Składniki na ciasto:
2-2½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
½ łyżeczki soli
4-5 łyżek oleju lub klarowanego masła
½ łyżeczki octu (np. winogronowy lub jabłkowy)
olej i mąka ziemniaczana.
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, będzie ono nieco luźniejsze niż na pierogi. Jeżeli będzie się kleiło, należy dosypać odrobinę mąki. Ciasto filo to ciasto składające się z co najmniej 6 płatków i aby wykonać ciasto 6-płatowe najpierw trzeba wstępnie podzielić je na 3 części. Wszystkie rozwałkować na prostokąty podobnej wielkości i rozwałkować cieniej niż na pierogi. Pierwszy placek posmarować 2-3 łyżkami oleju (lub klarowanym masłem) i mąką ziemniaczaną. I powtórzyć ten zabieg 6 razy. Następnie wszystko rozwałkować, przeciąć na pół, powtórzyć zabiegi z masłem i mąką i ponownie rozwałkować, i tak 2 razy, aż ciasto będzie cieniutkie jak „kartka”, zostawić na stolnicy ok. 30 minut, żeby lekko podeschło… i gotowe, albo pójść do sklepu i kupić gotowe ciasto! Wybór należy do Was.
No to ciasto mamy, więc do roboty.
Składniki:
1 opakowanie ciasta filo (300 g)
½ szklanki mleka
½ szklanki oliwy (może być rozpuszczone sklarowane masło)
½ szklanki wody
3 jabłka (najlepiej kwaśne i twarde)
3 gruszki (najlepiej twarde)
2 łyżki brązowego cukru
½ łyżeczki cynamonu
sok z pół cytryny
Kilka ziarenek utłuczonego w moździerzu kardamonu
(mogą być namoczone wcześniej w rumie rodzynki ok. garść).
Wykonanie:
Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. Pojedynczy arkusz posmarować pędzlem mieszanką oliwy, mleka i oleju (1:1). Ułożyć na nim następny i powtórzyć czynność. Na ciasto wyłożyć wcześniej (ok. 30 minut) obrane i pokrojone w kostkę ok. 1,5 cm owoce (skropione sokiem z cytryny) posypane cukrem z dodatkiem cynamonu i kardamonu (ewentualnie dodać rodzynki). Następnie wszystko zawinąć, posmarować masłem lub mieszanką oliwy, mleka i oleju i posypać cukrem. Piec na blasze w temperaturze ok. 200 stopni 20-30 minut od zbrązowienia. Podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi lub na zimno z mocną czarną kawą.
Smacznego!
Dariusz Hankiewicz