Apfelstrudel… inaczej

Opublikowano: 30 września, 2018Wydanie: Medicus (2018) 10/2018Dział: , 2,4 min. czytania

Dariusz Hankiewicz

Mamy jesień, czyli porę, kiedy królują jabłka i gruszki. Idealnie pasują do niemieckiego ciasta apfelstrudel z użyciem ciasta filo. Nazwa ciasta filo pochodzi z języka greckiego, a phyllo oznacza „liść”. I rzeczywiście ciasto filo przypomina listki. To bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. Wszystkie książki kucharskie podają, że zrobienie go to trudne zadanie. A ja proponuje wam prosty, choć nieco pracochłonny przepis.

Składniki na ciasto:

2-2½ szklanki mąki pszennej

1 szklanka ciepłej wody

½ łyżeczki soli

4-5 łyżek oleju lub klarowanego masła

½ łyżeczki octu (np. winogronowy lub jabłkowy)

olej i mąka ziemniaczana.

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, będzie ono nieco luźniejsze niż na pierogi. Jeżeli będzie się kleiło, należy dosypać odrobinę mąki. Ciasto filo to ciasto składające się z co najmniej 6 płatków i aby wykonać ciasto 6-płatowe najpierw trzeba wstępnie podzielić je na 3 części. Wszystkie rozwałkować na prostokąty podobnej wielkości i rozwałkować cieniej niż na pierogi. Pierwszy placek posmarować 2-3 łyżkami oleju (lub klarowanym masłem) i mąką ziemniaczaną. I powtórzyć ten zabieg 6 razy. Następnie wszystko rozwałkować, przeciąć na pół, powtórzyć zabiegi z masłem i mąką i ponownie rozwałkować, i tak 2 razy, aż ciasto będzie cieniutkie jak „kartka”, zostawić na stolnicy ok. 30 minut, żeby lekko podeschło… i gotowe, albo pójść do sklepu i kupić gotowe ciasto! Wybór należy do Was.

No to ciasto mamy, więc do roboty.

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo (300 g)

½ szklanki mleka

½ szklanki oliwy (może być rozpuszczone sklarowane masło)

½ szklanki wody

3 jabłka (najlepiej kwaśne i twarde)

3 gruszki (najlepiej twarde)

2 łyżki brązowego cukru

½ łyżeczki cynamonu

sok z pół cytryny

Kilka ziarenek utłuczonego w moździerzu kardamonu

(mogą być namoczone wcześniej w rumie rodzynki ok. garść).

Wykonanie:

Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. Pojedynczy arkusz posmarować pędzlem mieszanką oliwy, mleka i oleju (1:1). Ułożyć na nim następny i powtórzyć czynność. Na ciasto wyłożyć wcześniej (ok. 30 minut) obrane i pokrojone w kostkę ok. 1,5 cm owoce (skropione sokiem z cytryny) posypane cukrem z dodatkiem cynamonu i kardamonu (ewentualnie dodać rodzynki). Następnie wszystko zawinąć, posmarować masłem lub mieszanką oliwy, mleka i oleju i posypać cukrem. Piec na blasze w temperaturze ok. 200 stopni 20-30 minut od zbrązowienia. Podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi lub na zimno z mocną czarną kawą.

Smacznego!

Dariusz Hankiewicz