Tarta na zielono

Opublikowano: 2 marca, 2018Wydanie: Medicus (2018) 03/2018Dział: 2,1 min. czytania

Dariusz Hankiewicz

Wiosna tuż-tuż i chce się czegoś „zielonego” i bogatego w witaminy, których teraz nam brak. Warto więc sięgnąć po szpinak z czosnkiem. Badania potwierdziły, że liście szpinaku to bardzo zdrowe warzywo i wciąż przez nas niedoceniane. Działanie antyoksydacyjne i przeciwmiażdżycowe to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. Ponadto lekarz to człowiek żyjący w stresie a szpinak to źródło magnezu, który zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy. Ponadto szpinak zawiera dużo obniżającego ciśnienie potasu. A wiemy, że magnez i potas regulują pracę serca.

Oczywiście w liściach szpinaku znajduje się także łatwo przyswajalne żelazo, tyle że w mniejszej ilości, niż przed laty sądzono (wynikało to z pomyłki analityków, którzy źle postawili przecinek) – 2,8 mg w 100 g (dzienne zapotrzebowanie to ok. 18 mg dla kobiet i 15 mg dla mężczyzn). Tyle o szpinaku, o którym już kiedyś pisałem. A teraz, żeby było szybciej, idziemy najpierw od sklepu i kupujemy 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta i…

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego (gotowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 średnich pieczarek
  • ½ opakowania świeżego szpinaku
  • 2 jaja
  • ½ serka typu brie
  • ½ opakowanie małego sera typu lazur (trójkąt z pleśnią)
  • 150 g śmietany
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia (dobrej)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 pomidory.

Wykonanie:

Formę do tarty (dużą) wysmarować masłem. Ciasto wyłożyć do formy dokładnie układając przy brzegach. Piec w temperaturze ok. 150 stopni przez 5-7 minut. W tym czasie na patelni podsmażyć przez 2-3 minuty posiekany czosnek i natychmiast dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć przez 3-4 minuty stale mieszając. Następnie dodać szpinak. Stale mieszając smażyć 2-3 minuty. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto. Wylać na to masę z jaj i serków brie i lazur. Na wierzch pokroić ser feta w kostkę (ok. 1 cm). Na samej górze ułożyć pokrojone w plasterki pomidory. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut na 180 stopni. A potem… podajemy z białym winem na zimno lub ciepło.

Smacznego!

Dariusz Hankiewicz